Laden…

WordPress Website Zelf Maken? Laten We Dan Nu Eerst Beginnen Met Het Installeren Van WordPress.

Je wilt graag zelf een WordPress website gaan maken? Dat is minder lastig dan je zou denken. Een simpele WP website zelf maken is echt niet zo moeilijk. Je moet alleen even weten waar je moet beginnen.

Ik ga je op deze pagina precies uitleggen wat je allemaal nodig hebt om WordPress te installeren en om hier een mooie, professionele website of blog van te maken.

WordPress website zelf makenWat heb je nodig om een WordPress website te maken?

WordPress is een gratis CMS. Om je eigen website online te zetten moet je alleen een domeinnaam en hosting bestellen. Ik raad jou aan om dit allemaal bij Versio.nl of Neostrada aan te schaffen. Ik doe dit al jaren via hen. Het is goed en niet duur. Je krijgt dus waar voor je geld. Voor een domeinnaam en hosting betaal je ongeveer tussen de € 15,- en € 20,- per jaar. Heb je al een domeinnaam en hosting aangeschaft? Dan raad ik je echt aan om over te stappen. Het is niet alleen goedkoop maar je kan ook gemakkelijker mijn stappen volgen.

 

Heb je al een domeinnaam in gedachten ga dan naar Versio.nl en registreer deze domeinnaam. Je kan er dan ook meteen een hosting pakket bij nemen, voor een middelgrote website kan je het beste het ‘bronzen pakket’ nemen. Als je dit eenmaal hebt afgerond, ben je in het bezit van een domeinnaam en hosting. Van Versio.nl ontvang je een mailtje met daarin de inloggegevens van je hostingpakket.

WordPress installeren

Oké, we gaan nu WordPress installeren! Waarschijnlijk is je domeinnaam al gekoppeld aan jouw eigen hostingomgeving. Is dit niet het geval? Log dan in in je Versio.nl account. Ga naar het klanten paneel, klik op domeinnamen -> overzicht. Klik vervolgens op het pijltje naar je domeinnaam en klik dan op “koppelen aan webhosting”. Het domein staat nou op je server. Nu gaan we naar de server om WordPress te installeren.

Toen je een hosting account aanmaakte bij versio.nl, ontving je ook een mailtje met de inlogcodes van jouw hostingpakket. De mail ziet er ongeveer hetzelfde uit als de afbeelding hieronder:

 

Wordpress website zelf maken

 

Je klikt hier op de direct admin login link en logt in met de gegevens van je mail. Je komt nu op deze pagina:

 

direct admin wordpress installeren

 

Nu klik je op de domeinnaam. Je gaat daarmee naar het Direct Admin menu waar je alles kan instellen voor je website. Als je je domeinnaam en hosting bij Versio.nl hebt geregistreerd, staat er op deze pagina ook Softaculous Auto Installer bij advanced features, als je hier op klikt kan je WordPress installeren, je ziet hier het logo van WordPress. klik hier op, en klik daarna op installeer nu. Vul de gegevens in en klik vervolgens onderaan op “installeer”.

 

wordpress logo

 

Gefeliciteerd, jouw eerste WordPress website staat online!! Maar je bent er nog niet, want je moet nog alle instellingen goed zetten, de plugins downloaden, diverse pagina’s aanmaken en je moet nog een aantal acties ondernemen.

Heb je geen Versio.nl en weet je nu niet hoe je WordPress moet installeren, dan kan je altijd contact opnemen met jouw hosting provider.

 

 

Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

 

De mooiste Divi themes >>

Lees meer over Divi

 

Je eerste pagina aanmaken doe je zo:

Om je eerste pagina aan te maken dien je in te loggen op de Admin pagina van WordPress. Hiervoor ga je naar www.jedomeinnaam.nl/wp-admin. Je logged hier in met de gegevens die je hierboven hebt aangemaakt. Eenmaal ingelogd, dan ga je naar het kopje alle pagina’s en klik je op nieuw. Noem je eerste pagina HOME. Klik dan op publiceren rechts boven. Dan klik je weer op alle pagina’s en maak je weer een nieuwe pagina. Deze noem je BLOG. Als je nu naar je domeinnaam in je browser gaat zie je waarschijnlijk een lelijke pagina met HELLO WORLD blog bericht. Dit gaan we dus nu aanpassen.

Je hebt nu twee pagina’s gemaakt HOME en BLOG, deze moet je even goed instellen zodat de HOME pagina de eerste pagina is die je bezoeker te zien krijgt. Lees verder….

Instellingen WordPress

Statische pagina

Omdat je wilt dat je home pagina de eerste pagina is dat je bezoekers moet zien moet je even op instellingen klikken en dan lezen. Hieronder een screenshot van deze website. Je kan hier gelijk zien dat ik in plaats van je laatste berichten een statische pagina heb gekozen. Dit moet je dus ook doen en van de Homepagina maak je dan: Home en van de berichten pagina maak je dan: Blog. Klik dan onderaan op wijzigingen opslaan.

Als je nu naar je domeinnaam gaat in je browser ziet je website er gelijk anders uit. Je ziet dus nu de home pagina als eerste.

 

Permalinks WordPress goed zetten

Ook belangrijk is om even je permalinks te veranderen. Permalinks is eigenlijk hoe je link eruit gaat zien, bijvoorbeeld https://sitetalk.nl/wordpress-website-zelf-maken/ in plaats van https://sitetalk.nl/2019/11/27/voorbeeld-bericht. De eerste link is duidelijk mooier, dat niet alleen de eerste link is ook beter voor Google want ik wil natuurlijk gevonden worden in Google met de woorden WordPress website zelf maken.  Dit moet je dus ook even aanpassen.

 

Ga naar instellingen en dan naar permalinks, hier kan je dus je link aanpassen. Zet deze op aangepaste structuur of berichtnaam. Klik dan op wijzigingen opslaan.

 

Het WordPress design aanpassen

Gratis thema’s

Welk gratis WordPress thema kiezenWordPress heeft duizenden mooie en gratis design’s ook wel thema’s genoemd. Deze kan je bekijken als je in het admin gedeelte op weergave-> thema’s klikt. Klik dan op nieuwe toevoegen en dan op populair. Je ziet nu de meest gebruikte gratis WordPress thema’s. Kies een thema uit wat bij je website past en klik dan op installeren en dan activeren. Het thema staat nu online en kan je aanpassen bij weergave-> customizer.  Ik gebruik zelf ook meestal gratis thema’s en heel soms besteed ik het uit naar een mooie professionele betaald thema. Bekijk hier de beste GRATIS thema’s voor je WordPress website.

 

Premium WP templates

Natuurlijk zijn er ook een hoop mooiere en professionele thema’s die precies passen bij jouw bedrijf. Op de website van Themeforest staan een hoop hele mooie thema’s voor een goedkope prijs. Je hebt zelfs thema’s vanaf 30 euro. Dit zijn echt design waar je normaal bij een webdesigner € 1500,- euro voor betaald. Zit er een mooi thema voor je tussen dan kan je die bestellen en meteen downloaden. Het bestandje upload je dan bij weergave->thema’s -> nieuwe toevoegen->thema uploaden-> bestand kiezen.  Klik hier om de mooiste thema’s te bekijken.

Zelf een thema maken

Met WordPress kan je echt alles, je kan zelf je eigen thema/design maken, hiervoor moet je we het thema van Divi bestellen, dit werkt heel simpel. Op de website van Divi een bestelling plaatsten, en het bestandje weer downloaden. Je kan deze net als hierboven installeren bij weergave-> thema’s. Je kan bij Divi kiezen uit één van hun mooie thema’s en deze bewerken of je kan helemaal op 0 beginnen en zo je eigen website bouwen. Divi wordt vaak gebruikt door webdesigners. Hieronder een mooie video van Ferdy, een Nederlander die een mooie video heeft gemaakt hoe je een mooie website kan maken met Divi. De video is wel in het Engels.

 

 


Divi theme & Divi Builder

Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar! 
De mooiste Divi themes >>

Lees meer over Divi

WP Plugins installeren

Plugins zijn eigenlijk kleine upgrade’s die je kan downloaden voor je WordPress website, je kan bijvoorbeeld een contact formulier op je website zetten, hiervoor moet je de plugin Contact form 7 voor downloaden. Wil je een webshop dan moet je de plugin Woocommerce downloaden. Er zijn duizenden mooie plugins waarmee je je website kunt uitbreiden. Deze kan je installeren door in het admin gedeelte naar plugins te gaan en dan nieuwe toevoegen. Hieronder een overzicht van belangrijke plugins die je nu nodig hebt.

 

Yoast SEO plugin

yoast pluginDe plugin Yoast SEO vindt ik misschien wel de meest belangrijke plugin. Yoast is gemaakt door een Nederlands bedrijf en is ruim 5 miljoen keer gedownload en geïnstalleerd. (200 keer door mij) Het is belangrijk om er goed uit te zien in Google en om hoger te komen in Google, daar is deze plugin ideaal voor als je nog niks begrijpt van SEO. (Search Engine Optimization of zoekmachine optimalisatie.) Het werkt heel simpel, download en activeer de plugin in het admin gedeelte van je website. Als je nu een nieuwe pagina of een bericht aanmaakt staat er onder de editor een SEO analyse en als je daar op klikt zie je een overzicht met grijze balletjes. Het enige wat je moet doen is zorgen dat alle balletje groen zijn. Dit is dus beter voor Google en je kan er voorzorgen dat je snippet voor vertoning er interessant uitziet in Google.

 

yoast plugin installeren wordpress website zelf maken

Terug naar de Klassieke editor…

Misschien vind jij het niet zo handig maar ik gebruik het graag. Ik kan maar niet wennen dat als je een pagina wilt aanmaken in het admin gedeelte dat je alles in blokken moet doen. Vandaar gewoon de klassieke editor, gewoon normaal typen, titels invoegen, afbeeldingen uploaden. Deze plugin kan je ook vinden in het admin gedeelte. Plugins-> nieuwe plugin -> Klassieke editor. Of via deze link.

TinyMCE Advanced

Deze plugin download ik ook altijd, hiermee kan je de editor voor een pagina of bericht wat uitbreiden en kan je dus meer doen op een pagina, je kan tabellen toevoegen, kleuren veranderen van de tekst en nog veel meer. Ook verstandig om gewoon te downloaden en te activeren.

 

TinyMCE Advance

Plugin: Contact Form 7

En als laatste contact Form 7, iedere website heeft een contact formulier nodig en deze plugin werkt heel simpel. Download deze plugin ook in het admin gedeelte, eenmaal gedownload en geactiveerd ga dan naar Contact in het hoofdmenu van je admin. Als het goed is staat er al een standaard contact formulier met daarachter een link, je kopieert deze code en gaat nu een contact pagina aanmaken. Dus naar pagina’s nieuwe toevoegen, titel contact invullen. Een kleine tekst schrijven.

Heb je een vraag of opmerking? vul dan het onderstaande contact formulier in en wij zullen zo snel mogelijk reageren. 

Daaronder plaats je de link en klik je op publiceren.  Dus:

 

Titel: Contact

Bericht: 

Heb je een vraag of opmerking? vul dan het onderstaande contact formulier in en wij zullen zo snel mogelijk reageren. 

link contact formulier 7

 

 

Dit zijn eigenlijk alle plugins die je nu even moet downloaden. Nu gaan we verder met het menu.

Het menu goed instellen

Ok, je hebt als je alles hebt gelezen en hebt gedaan 3 pagina’s, Home, Blog en Contact pagina en waarschijnlijk staat dit al in het menu van je website maar misschien niet op de juiste volgorde. Om het menu in te stellen ga je naar weergave-> menu’s, je ziet nu het menu zoals deze er nu uitziet. Je kan pagina’s of berichten toevoegen of verplaatsen een nieuw menu maken voor bijvoorbeeld de footer van je website. Je kan ook Automatisch hoofdniveau-pagina’s aan dit menu toevoegen, dit betekent dat elke pagina die je nu gaan aanmaken, bijvoorbeeld: over ons, automatisch in het hoofdmenu komt. Hieronder een voorbeeld van hoe mijn menu er nu uitziet.

 

menu instellen wordpress

De Widgets instellen…

Als laatste moeten we nog even de widgets instellen, dit is de zijbalk rechts of links en de footer van alle pagina’s en berichten. Je kan hier een hoop doen, je kan alle berichten op een zijbalk zetten waardoor je bezoekers misschien meer op die pagina’s terecht komen, je kan een nieuwsbrief formulier plaatsen, je Facebook pagina en nog veel meer. Om dit in te stellen moet je naar weergave-> widgets. Je krijgt dan de onderstaande pagina.

 

widgets instellen wordpress

 

Je ziet hier ook dat ik bij zijbalk recht ook een aantal widgets heb geplaatst. Tekst ( is gewoon een editor.) Zoeken (hiermee kunnen bezoekers zoeken op de website.) Recent post. (zijn mijn laatste berichten) en recente vragen ( hier staan alle recente vragen. ) Je kan natuurlijk ook een contact formulier of een mooie banner hier plaatsten. Sleep gewoon de beschikbare widgets naar een zijbalk of footer balk. Je zal de resultaten gelijk zien als je naar je website gaat. Als je nu naar www.sitetalk.nl gaat zie je mijn zijbalk recht live.

 

Het kan natuurlijk zijn dat je een thema hebt gedownload die helemaal geen zijbalken heeft, dan hoef je hier niks te doen.

Tot slot…

Gefeliciteerd, je eerste WordPress website staat nu online, je hebt 3 nog lege pagina gemaakt, deze kan je nu mooi invullen, je kan nu afbeeldingen en teksten invoeren in je Home pagina om het zo mooi mogelijk te maken. Je kan natuurlijk nog meer pagina aanmaken en mooi maken, met je blog pagina hoef je niks te doen hier komen automatisch je blog berichten te staan, als je niet gaat bloggen kan je deze pagina wel weghalen.

WordPress Website Zelf Maken is helemaal niet zo moeilijk je moet het gewoon even weten, daarnaast kan je nog veel meer dan dat ik hierboven allemaal uitleg. Dit kan je nu zelf ontdekken of verder lezen op deze website.

Wat ik je heb uitgelegd op deze pagina is de basis, je kan er zo veel meer mee en het is nog leuk ook (althans dat vind ik. )

Ik wens je veel succes met het maken van je eigen WordPress website en mocht je vragen hebben of ergens niet uitkomen vraag het dan hier.

Hieronder nog even een video hoe je WordPress moet installeren als je geen Versio account hebt. (handmatig installeren.)

 

Overzicht:

Hieronder nog even een overzicht van wat je hier allemaal geleerd hebt en misschien wel gedaan hebt.

  • Domeinnaam geregistreerd en een hostingpakket besteld.
  • WordPress geïnstalleerd.
  • Je hebt pagina’s aangemaakt.
  • Instellingen goed gezet.
  • WP Plugin’s gedownload en geïnstalleerd.
  • Het menu goed ingesteld.
  • Widgets geplaatst.

 

Als je alles goed gedaan hebt, heb je nu een website online staan! Is dit niet geval? Ga dan naar onze helpdesk, ik wil je graag helpen (mits ik dat kan).

Wil je graag reageren op deze pagina? Dan kan dat hieronder. 

Deel dit bericht:

Geef een reactie